İçindekiler
Bugün ferritin hangi detaylı bilgiler vererek sizleri geniş bir şekilde bilgilendireceğiz. Ferritin nedir derseniz şöyle cevaplayalım; vücut için demir depolayarak demir miktarını normal değerlere tutan proteinin ismidir. Vücudumuzdaki demir(Fe) bu adı geçen proteinde durur ihtiyaca göre ise serbest bırakır. Bu proteinin kanda bulunması için belli değerleri vardır. Bunun düşüklüğü ve fazlalığı da sorun oluşturmaktadır. Bunun için hekim tarafından test yapılarak ölçüm sonuçlarına bakılır buna göre sonuçlara karar verilir. Test sonucunun düşük ve yüksek çıkması durumunda vücutta birçok sağlık problemine neden olur, bunun için tedaviye başlanması gerekmektedir.
Biyolojik yapımızdaki yani vücudumuzdaki demir miktarının dengesini kuran ve kontrol eden protein çeşidi olarak ifade edebiliriz. Günlük hayatta vücudun da demir eksiliği olan kişilerle sık karşılaşmışsınızdır işte bu sağlık sorunu bu proteinden kaynaklanmaktadır. Vücuttaki miktarı kontrol etmek için test yapılması gerekmektedir. Karaciğer,dalak, kemik iliği, iskelet gibi vücut yapılarında bu proteine rastlanır. Şimdi de bu yapıyla ilgili diğer önemli noktalara değinelim.
Vücut için olması gereken normal değerler vardır, bunun düşüklüğü ya da yüksekliği problem oluşturur. İşte vücut için olması gereken rakamlar,
Yenidoğan bebek için değer: 25 ile 200 ng/ml
1.5 aylık bebekler için değer: 180 ile 220 ng/ml
2 aylık ile 5 aylık bebeklerdeki değer: 45 ile 210 ng/ml
6 aylık ve 15 yaş arasındaki çocuklarda değer: 7 ile 143 ng/ml
Yetişkin beylerdeki değer: 11 ile 310 ng/ml
Yetişkin bayanlardaki değer: 10 ile 150 ng/ml
Bu bir kan testidir bunun yapılma sebepleri ise şöyledir;
-Vücudun içerisinde ne kadar iltihap var bunu tespit etmek için
-Vücudun içerisinde demir toplama kapasitesinin ölçülmesi için
-Anemi yani demir eksikliğini tam olarak saptamak için
-Tedaviye başlandıktan sonra değerlerinin normale dönüp dönmediğine bakmak için
Ferritin eksikliği(düşüklüğü) birçok duruma göre ortaya çıkabilecek bir durumdur. İşte bilinen nedenleri;
Saçın yapısında önemli derecede ferritin bulunur. Bu önemli madde saç çıkışlarında önemli rol oynar. Bundan dolayı bu maddenin eksikliğinde diğer bir deyimle düşüklüğünde saçların dökülmeye başladığı görülür. Özellikle duşta 150 telden fazla saç teli ile karşılaşılır. Böyle bir durum zaten tedirginlik oluşturur. İşaretlerinden biri budur ama tek başında yeterli değildir, diğer nedenlerinde ortaya çıkması gerekmektedir.
Saçta meydana gelen dökülme ile beraber ten renginde de cansızlaşma ve soluklaşma var ise bu yeterli ferritin bulunmamasından kaynaklanabilir. Çünkü ciltte önemli miktarda ferritin bulunmaktadır. matlaşan ve ana rengini kaybeden ciltlerde bu durum ortaya çıktığı saptanmıştır.
Sağlıklı tırnak yapısı bellidir ve canlıdır. Bu durum ortadan kalkıp cansızlaşmalar başladı ve kırılmalarda ortaya çıktı ise bu protein varlığının eksikliğine işarettir. Çünkü bu protein türü tırnakların yapısında önemli miktarda bulunur. Azalması durumunda ise kırılmalar ortaya çıkar.
Normal zamanlara göre sürekli uyuma hissi oluşuyorsa her sabah bitkin bir şekilde kalkıyorsanız enerji düşüklüğü yaşıyorsunuz demektir. Normal zamanların aksine çabuk yoruluyorsanız bir şey yapmak istemiyorsanız bu önemli bir işarettir. Demir eksikliğinin sebepleri arasında değerlendirilir.
Tiroid bezi vücudumuzdaki birçok sağlık problemine işaret edebilir. Tiroid bezi hastalıkları bu konuda da önemli bir sebeptir. Ferritin miktarının olması gereken değerden daha aşağı seviyelerde olması durumunda ise tiroid bezi normal düzeyde çalışmaz ve bu durumda vücuttaki birçok sistemi etkiler.
Demir yokluğunda ya da ciddi derecede azlığında solunumda birçok problemle karşılaşırsınız. Ferritinin yeterli olmaması durumunda nefes almakta bile sıkıntılar ortaya çıkar. Bu durumunda devam etmesi semptomların daha da kötüleşmesi anlamına gelir.
Bu durum net bir şekilde kendini belli eder. Eskiye oranla daha çabuk yorulunur ve daha fazla dinlenme ihtiyacı hissedilir. Bu da ferritin miktarının normal seviye de olmaması ile direk alakalıdır. İşte bu sebep ve yukarıdaki sebepler siz de var ise bu sağlık sorununu yaşıyorsunuz demektir. Bu duruma hızlı bir şekilde önlem almaya hemen başlamalısınız.
Yukarıda saydığımız normal değerlerin altında testte bir sonuç çıkarsa kesinlikle bunun tedavi edilmesi gerekmektedir. bunun için hekiminiz uygulayacağı yöntemler ise şunlar olacaktır;
Hekimler genelde bu durumda ilk başvuracakları yöntemin başında demir ilaçları gelmektedir. Reçete ile yazıp düzenli kullanmanızı söyleyeceklerdir. Düzenli kullandıktan sonra tekrar test yapıp ferritin miktarının yükselip yükselmeyeceğini kontrol edecektir. Bu durumda büyük ihtimalle değerler normale dönecektir.
C vitamini ferritin düzeyini artırmaktadır. Bunun için C vitamini bakımından bol sebze ve meyveler yenmelidir. Limon,portakal,havuç,maydanoz,biber,karnabahar,brokoli,ananas gibi besinler sıkça tüketildiğinde düşük seviyeler hızlı bir şekilde normal değerlere gelecektir.
Bu durum genellikle hafif düşük olan durumlarda gıdalarla takviye ederek değerleri normal seviyelere çekilir. Yemeniz gereken besinler ise pekmez,bal,sakatatlar,peynir,kaymak,kırmızı et, tavuk, hindi eti, balık, kuzu ciğeridir. Bu besinleri biraz fazla yediğinizde demir seviyesi normale dönecektir.
Yemeklerinizi demir kaplarda pişirdiğinizde yemekler bu kaplardan emilim yapar. Böylelikle kandaki demir miktarı önemli derecede artar. Bu durum yüzlerce kez denenip olumlu sonuç alınmıştır.
Sigara, alkol, kafein içeren asitli içecekler, aşırı demli çay, sütsüz nescafe gibi içecekler demirin emilimini durdur ve demir seviyesi düşer. Bu içeceklerden uzak durarak değerlerin normal seviyelere dönmesini sağlayabilirsiniz. Doktorunuz da bu önerilerde bulunacaktır.
Ferritinin yukarıdaki normal değerlerinin yüksek olması da birçok sağlık sorunu ortaya çıkarır. Yani sadece düşüklüğü sorun değildir yüksekliği de problemdir. İşte bunun kaynaklama nedenleri;
-Cilt renginde kararmaların olması
-Aşırı derece kilo kaybı
-Eklemlerde sürekli ağrı
-Göğüs de sıkışma ve ağrı
-Cinsel isteksizlik
-Cinsel yetersizlik
-Güç kaybının oluşması
-Kaslarda yorgunluk
-Bitkinlik
-Kalpte ani meydana gelen çarpıntılar
Yüksek olan değeri düşürmek için aşağıdaki yöntemler uygulanır. Bunun sonucunda değerler düşerek normal seviyelere gelecektir.
Kan Bağışlayın
Uzun yıllardır kan vermeyen biri iseniz hemen kan değeriniz hem de ferritin değeriniz yüksek çıkacaktır. Bunun için kan vererek bu protein türünü azaltabilirsiniz. Düzenli olarak kan verdiğinizde de kolay kolay yükselme olmaz.
C Vitamini Alımını Azaltın
C vitamini kullanıyorsanız ya da bolca C vitamini içeren gıdalar tüketiyorsanız hemen bu alışkanlığı terk edin. Mineral ve vitamin alımı demir seviyesini yükseltir. Bu vitamini almamaya başladığınızda normal değerlere döner.
Demir Tencere Yemek Pişirmeyin
Demir tencere kullanarak yemeklerinizi pişiriyorsanız bunu terk edin. Çünkü birçok kişide bu durum test edildi ve demir tencere kullanarak yemek yağan kişilerde ferritin seviyesi yükseliyor. Bunun için başka özellikte kaplarda yemeğinizi pişirin.
Demir Alımını Azaltın
Demiri fazla olan besinleri tüketmeyi azaltın ya da durdurun.Demir bakımında zengin olan kırmızı et,balık,tavuk,ceviz,fıstık,fındık,pekmez,kayısı,yumurta gibi besinlerin alımını azaltın. Bunları yaptığınızda değerler önemli ölçüde düşecek ve normal seviyelere gelecektir. Normal seviyelere gelince tekrar bu besinleri normal şekilde tüketebilirsiniz.
Bol Bol Yeşil Çay
Yeşil çayı kurallarına uygun olarak demlediğinizde demir emilimini durdurur ve antioksidanları atar, böylelikle normal değerle ulaşmış olursunuz.
Zerdeçal Yiyin
Zerdeçalı yemek demiri düşürerek ideal seviyelere çektiği kanıtlanmıştır. Çeşitli besinlerle beraber zerdeçalı yiyebilirsiniz normal düzeye gelecektir.
Sağlık Kategorimiz İçin Tıklayınız.
Cevap 1: Yüzde yüz böyle ilişki var demek yanlış. Bu bazı hastalarda ortaya çıkabiliyor ama böyle bir ilişkisi yok.
Cevap 2: Düşük ya da yüksek olduğunda bir kanser ilişkisi yoktur veya böyle ilişki var demek yanlış olur.
Cevap 3: Sınırı vardır 10 ng/ml dir. Bu değerin altında birçok sağlık problemi ortaya çıkar.
Cevap 4: Fıstık, kırmızı et, sakatat, kuru kayısı, badem, yumurta, balık gibi demir bakımından zengin yiyecekler yenmeli.
Cevap 5: Kan testi yapılarak bakılır, bu değerlerin normal mi buna göre belirlenir.