İçindekiler
Bayanların sıklıkta tercih ettiği güzellik ürünlerinden biri ojelerdir. Ojeler el ve ayak tırnaklarına sürülür ve tırnağın görünümüne harika katkılar sunar. Sürekli kullanılan bu ürün hakkında bazı bayanların aklına ojenin içinde ne var sorusu gelmektedir. Bizde bugün bu güzellik maddesinin içeriğinde neler var bunu inceleyeceğiz.
Çeşitli renklerden oluşan oje kimyasallardan oluşmaktadır. Kimyasalların bir araya gelmesi ile kokulu keskin renkli bu güzellik ürünleri ortaya çıkmaktadır. Ojenin içeriği zararlı mı bir cilt sorunu ortaya çıkarır mı bu soruların cevaplarını hep video ile hem de anlatarak sizleri bilgilendireceğiz. Şimdi bu konunun detaylarına bakalım.
Bu kimyasal yapı 4 ana maddenin birleşiminden oluşmaktadır. Bu 4 maddenin birleşiminden kokulu ve hafif akışkan, renkli yapı ortaya çıkmaktadır.
Polimerler: Bu yapıya ojenin hammaddesi diyebiliriz. Tosilamit / formaldehit reçine karışımı ve Nitrosellüloz polimerlerin temel olanlarını oluşturmaktadır. Bu kimyasal yapının tırnak üzerinde önemli etkisi vardır. Tırnak üzerinde önemli etkisi parlaklık katması ve tırnak üzerinden çıkmayacak şekilde tutunmasıdır. Bu kimyasal yapının insan sağlığını zararı vardır ve kansorejen durumu ortaya çıkabilmektedir. Kanserojen etkisinden dolayı Kanada ve Amerika gibi iki ülkede kullanılmamaktadır.
Plastizerler: Bu kimyasal madde tırnağa adaptasyon ve esneklik sağlar. Bu madde kullanılmasa idi oje hemen kurur ve çatlardı ama bu madde sayesinde çatlamaz ve uzun süre kullanılabilir. Avrupada’ki ülkeler bu kimyasalı riskli bulduğu için kullanmamaya başlamıştır. Aynı durumu ABD’de ojenin içerisinden çıkarmıştır.
Renk Pigmentleri: İşte tırnakları harika gösteren ve seksi kılan yapı renk pigmentleridir. Ojenin değişik renklerde olmasını sağlayan bu pigmentlerdir. Genel olarak insan sağlığına olumsuz etkisi yoktur. Bazı üreticiler metal oksir yerine de daha organik olması için bitkilerden elde edilen kök boyaları da kullanmaktadır.
Solventler (çözücüler): Ojenin hafif akışkan kıvamda olmasını çözücü madde sağlar. Çözücülerin buharlaşma özelliği sayesinde oje tırnakta kurur. Etil asetat, butil asetat, toluen gibi farklı çeşitleri mevcuttur. Toulen buharlaşma durumunu kontrol etme özelliği vardır. Toulenin sinir sistemi ve karaciğere olumsuz etkileri vardır. Tinerciler ve bali kullananlar bu maddeyi içlerine çekerler. Mümkün olduğu kadar oje koklanmamalıdır. Bazı ülkeler touleni ojeden çıkarmıştır.
Yukarıda saydığımız maddeler ülkemizde bazı oje markalarında hepsi vardır. Bundan ötürü ojenin rengine, parlaklığına ve kokusundan ziyade içeriğine de bakılarak alınmalıdır. İçeriğindeki maddeler bitkisel olan ojeler alınmalıdır. Ne kadar az zararlı madde olursa içeriğinde sağlığınıza o kadar az zararı olacaktır. Yabancı oje markalarında şişeler üzerinde “3Free”, “Formaldehyde, DBP, Toulen Free” gibi yazılar vardır. Bu yazılardan zararlı olan madde içerenler alınmamalıdır.
Cevap 1: Ojenin içeriğinde alkol bulunmaz içeriğinde olan maddeleri yukarıda açıkladık.
Cevap 2: Hammaddesi polimerler diyebiliriz.
Cevap 3: Bu konu hakkında bazı dedikodular çıksa da içeriğinde domuz yağı yoktur.
Cevap 4: Polimerler ve plastizerler zararlı maddelerdir.
Cevap 5: İçeriğinde tiner yoktur ve bunun gibi bir kokusu da yoktur.
Cevap 6: Biraz daha organik yapısı vardır zararlı olan maddeler yerine bitkisel maddeler kullanılmıştır bu markada.
Cevap 7: Kalıcı ojenin içeriğinde zararlı yapılar vardır bundan dolayı kullanımını önermiyoruz.
Bu konu hakkında sorularınızı yorum kısmından bizlere ulaştırabilirsiniz sizlere en kısa sürede dönüş yapacağız. Yeni bir konuda görüşmek dileğiyle.